Wijkonderneming van start


Op 1 maart van dit jaar is de Wijkonderneming van start gegaan. De Wijkonderneming is een team van experts dat wijkvoorzieningen beter laat ondernemen. Het team richt zich in het bijzonder op wijkvoorzieningen met een ontmoetingsfunctie.

Denk aan buurtcentra, brede scholen, dorpshuizen, cultuurclusters en andere multifunctionele accommodaties. 

 

Wat is het probleem? Veel wijkvoorzieningen draaien niet optimaal: de exploitatie is verliesgevend, betrokken partijen werken onvodoende samen en de buurt weet de voorziening slecht te vinden. Kortom, het bruist niet en dat was juist wel de bedoeling. 

 

Voor de experts van de Wijkonderneming ligt het succes in een innovatieve combinatie van commerciele bedrijfsvoering met sociale dienstverlening. Op die manier realiseer je een gezonde exploitatie.

 

De experts hebben samen zo'n 100 jaar ervaring met het exploiteren van dit soort voorzieningen. Die ervaring willen ze graag met andere partijen delen. Zij komen graag langs voor een collegiale intervisiesessie, een onafhankelijke audit of de ontwikkeling van een nieuw concept.

 

Eén van die experts is Angelieke Huisman. Zij is al tien jaar directeur van het Holstohus in Olst waar jaarlijks zo'n 100.000 mensen de drempel overschrijden. "Dat succes is niet vanzelf gekomen. Alleen door het te doen, kan je dit vak leren. Ik deel mijn kennis graag met anderen". 

 

Ook Ron Cretier is lid van het expertteam. Hij was voorheen directeur van Perron 3 in Rosmalen en nu van de Poorterij in Zaltbommel. Hij heeft veel adviseurs gezien die wethouders naar de mond praten, maar de praktijk niet kennen. "Dat maakt ons team uniek: anderen praten er over; wij doen het!" 

 

Marc van Leent is de aanvoerder van het team. Mede op basis van zijn ervaring met de Rooie Cent, doe-het-zelf café in Amersfoort, heeft hij samen met de andere experts een doe-het-zelfscan ontwikkeld om partijen op een efficiente manier te ondersteunen. 

 

Bekijk hier de experts die zijn aangesloten bij de Wijkonderneming en hier de diensten die de Wijkonderneming biedt.

 

Meer informatie bij Marc van Leent, info@wijkonderneming.nl