Interieur, gesprek zonder woorden

 

Interieur binnenLaat het gebouw het gebouw en zet in op interieur. Voor Irene Müller, ontwerper en docent aan de kunstacademie, kan met weinig geld en een 'gesprek zonder woorden' veel worden bereikt.

 

 

In de discussie over maatschappelijk vastgoed gaat het zelden over interieur. Ten onrechte, vindt Irene Müller. In tijden waarin we meer met minder moeten doen, biedt het interieur interessante mogelijkheden.

 

Recent heeft Bouwstenen aandacht besteed aan het boek 'Herbestemmen in Nederland'.  Dit boek presenteert 25 aanstekelijke projecten waarvan een aantal met maar weinig ingrepen geschikt zijn gemaakt voor ander gebruik. Deze projecten laten zien dat als het casco in orde is, met het interieur veel gedaan kan worden, ook al is er weinig budget. Veel populaire woonprogramma's op TV (o.a. Extreme Home Makeover) laten hetzelfde zien. De impact van een nieuw interieur kan enorm zijn.

 

Bouwstenen heeft Irene Müller gevraagd om een essay over interieur te schrijven. In het bijzonder in relatie tot multifunctionele accommodaties. Juist bij dit soort publieke voorzieningen speelt interieur een sleutelrol. Wat zie en voel je als je binnenstapt?

 

Irene Müller is (adviserend) ontwerper die zich heeft toegelegd op het interieurvraagstuk van publieke voorzieningen. Voor haar is interieur een 'gesprek zonder woorden'. In dit essay gaat ze eerst in op wat je met interieur kan doen; mooi maken, meeleven, veranderen en 'nog even blijven'.  Vervolgens besteedt ze aandacht aan de drie centrale krachten van het interieur: de faciliterende, katalyserende en normatieve kracht. Tenslotte breekt ze een lans voor een Programma van Ervaringen. In de bijlage van haar essay heeft ze daarvoor een checklist opgenomen.

 

Meer informatie

 

Bouwstenen wil meer doen met het thema van interieur; zij roept andere professionals op een bijdrage op dit gebied te leveren. In het bijzonder is Bouwstenen geïnteresseerd in wat interieur kan bijdragen aan de ontmoetingsfunctie van publieke voorzieningen.

 

Het onderwerp sluit aan bij de Agenda Maatschappelijk Vastgoed 2012 (beter gebruik).

Met dit essay nemen we vast een voorschotje.

 

Meer informatie; Irene Müller 06-45728700

of portal@bouwstenenvoorsociaal.nl

 

 

 

Bestanden: