Bas van Sloten bezocht De Machinist

 

bas-van-slotenRecent was ik op een zaterdagavond met mijn kleinkind bij De Machinist in Rotterdam. Zij naar de kinderopvang en ik naar de bar. Ideaal. De Machinist krijgt van mij een 9+.

 

 

De Machinist zit in een monumentaal pand in de wijk Delfshaven waarin voorheen het Scheepvaart & Transport College was gevestigd. De Machinist geeft werk aan 60 mensen die grotendeels uit de buurt afkomstig zijn. Het zwaar verwaarloosde gebouw werd destijds aangekocht door woningcorporatie Woonbron en in oude luister hersteld.

 

Het idee was om er een hippe plek voor het 'nieuwe werken' van te maken. De beoogde exploitant ging echter failliet. Wat te doen? Gelukkig was daar Leendert. Als architect was Leendert al bij de renovatie betrokken. Hij wilde het project niet in de steek laten en besloot zelf de exploitatie op zich te nemen. Geen simpele klus. De Machinist telt maar liefst 4000 m2 BVO en die moesten nog allemaal verhuurd worden. Maar het lukte. Maart 2010 werd De Machinist geopend met Leendert aan het roer.

 

Ik raakte die avond uitgebreid met Leendert in gesprek. Het klikte meteen tussen ons (ook een bartype). Wat anderen als hoogste ideaal zien; een hippe ontmoetingsplek voor een verscheidenheid aan doelgroepen, heeft hij voor elkaar gekregen. En dat zonder subsidie! Hij is blij met Woonbron als verhuurder. Gaat het goed met de business dan betaalt hij het volle pond (400.000 per jaar); gaan de zaken minder dan is Woonbron bereid om de huur aan te passen. Voorlopig gaan de zaken goed; alle meters zijn in gebruik. Bovendien komt zijn culturele programma van de grond. Hij heeft een klein bioscoopzaaltje ingericht waar je voor € 5,- terecht kan. Ook de Salsa-avonden worden goed bezocht. Die Salsadansers zijn geen drinkers; dat vindt Leendert dan weer jammer. Hij heeft een groot restaurant waar de loop goed in zit en daarnaast verhuurt hij werkruimte en zalen. De Kleine Machinist zorgt voor kinderopvang. Handig voor de werkers in het pand, en ook voor opa.

 

Wat is De Machinist eigenlijk? Het begrip MFA zei Leendert niet zo veel, maar multifunctioneel is De Machinist tot de nok. Op de website heeft hij laten zetten dat "De Machinist een openbare gelegenheid is met een zeer open karakter waar mensen uitgaan, werken, eten en drinken, vergaderen en waar kinderen opgevangen worden". Ik was very impressed en bestelde nog een dubbele espresso.

 

Bij het weggaan nog een leuk boekje gekocht voor mijn kleinkind. Ja, een miniboekhandel hebben ze ook. Ze koos voor een klassieker: Pluk van de Petteflat. Leendert is Pluk en De Machinist is de Petteflet. Van mij krijgen ze een 9+.

 

 

Bas van Sloten

 

De recensie van De Machinist is ook geplaatst op de MFA kaart; zie hier. Daar kunt u op de recensie van Bas reageren en/of De Machinist zelf een cijfer geven.

 

Eerder bezocht Bas van Sloten Icoon in Amersfoort, het Bruishuis te Arnhem en Brede School Het Zand te Utrecht

 

Meer informatie