Marc van Leent
06 51026684
marc@wijkplaats.nl

 

Ingrid de Moel

06 52310845

ingrid@wijkplaats.nl

 

Hooglandseweg Zuid 28,
3813 TC  Amersfoort
KvK: 30218027 

Op zoek naar sleutel van flexibel gebruik

Op verzoek van Bouwstenen gaat de Wijkplaats aan de slag met het ontwikkelen van Referentiemodellen voor de exploitatie van meervoudig te gebruiken (wijk)voorzieningen. Denk aan brede scholen, cultuurhuizen en andere wijkcentra. Op zoek naar de sleutel van meervoudig gebruik.

Het moet toch mogelijk zijn om publieke gebouwen tot drie uur voor het onderwijs te gebruiken, in namiddag voor buitenschoolse activiteiten, 's avonds voor trainingen en cursussen en in het weekend eventueel voor meer commerciele zaken.  Dat staat of valt met een doordachte exploitatieformule waarvan de kosten worden terugverdiend door het meervoudig gebruik en aanpalende activiteiten. Hoe ziet zo´n formule er uit, en de bijbehorende exploitatierekening?

 

Op basis van eerste resultaten is een presentatie samengesteld onder de titel: Ontrwikkelpraktijk vraagt paradigmashift'. Als we van multifunctionaliteit een verdienmogelijkheid willen maken in plaats van een kostenpost, wat het nu is, dan moeten we onze ontwikkelprocessen fundamenteel veranderen. Dit in navolging van Einstein die ons voorhield: "Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt."

 

Een gestileerd cijfervoorbeeld laat zien dat met multifunctionaliteit extra investeringsruimte gecreëerd kan worden van 45%. Daarvoor is wel een professionele en ondernemende exploitant noodzakelijk.

 

Bekijk hier de presentatie 

Lees hier meer over sleutelproject