Marc van Leent
06 51026684
marc@wijkplaats.nl

 

Ingrid de Moel

06 52310845

ingrid@wijkplaats.nl

 

Hooglandseweg Zuid 28,
3813 TC  Amersfoort
KvK: 30218027 

Het multifunctionele drama?

Essayist Paul Scheffer sprak destijds over het ‘multiculturele drama’. Hij verloste een groot maatschappelijk vraagstuk van een dikke deken van politiek correctheid. De titel van deze column, het multifunctionele drama, appelleert aan een geheel ander vraagstuk. Het gaat over het functioneren van integrale kindcentra, kulturhusen en andere multifunctionele accommodaties. Maar ook daar praten we niet graag over; het is een hete aardappel die we liever doorschuiven naar een ander. 

 

Toch is de tijd rijp om er wél over te praten. Deze multifunctionele accommodaties hebben erg veel geld gekost, en dat kosten ze nog steeds: de exploitatie is zelden op orde. Daarnaast is er fikse twijfel ontstaan over de maatschappelijke meerwaarde ervan. Te groot, te institutioneel, te ongezellig en vaak te duur; de buurtbewoners drinken hun koffie liever elders.

 

10 miljard euro

In divers gemeenten staan de multifunctionele accommodaties weer op de agenda. De euforie uit het eerste decennium is voorbij. De gezichten zijn nu ernstig. Niet ten onrechte, want het gaat om veel vierkante meters en veel geld. Er zijn geen exacte cijfers beschikbaar, maar op basis van de gegevens van enkele gemeenten schat ik het totale oppervlak op 5.000.000 m2 en de totale investering op 10 miljard euro. Geen klein bier!

 

Wensdenken

Die hete aardappel moeten we een keer doorslikken. Zo lang we deze doorschuiven, blijven we hangen in sub-optimalisaties. Een pr-campagne hier, een workshop daar en (weer) een nieuwe bedrijfsleider. We moeten het vraagstuk in de volle breedte onder ogen zien. Wat is er precies aan de hand, waar zit de kern van het probleem en wat is onze eigen rol geweest (ja, die vraag ook). Zonder zo’n reflectie vallen we snel terug in oud wensdenken. Let op: de Kindcentra2020 staan al weer voor de deur.

 

Vermomde MFA’s

Laten we tijdens die reflectie ook de multifunctionele accommodaties meenemen die niet zo heten maar wel de kenmerken ervan dragen. Zoals goed draaiende buurthuizen, culturele broedplaatsen, voormalige kraakpanden en andere maatschappelijke hotspots. Er wordt samengewerkt, ruimtes worden gedeeld en de mensen komen er graag. En daar ging het toch allemaal om! In deze ‘vermomde’ MFA’s vinden we misschien de sleutel om het drama van de multifunctionaliteit af te wenden.

 

Marc van Leent