Berichten op deze site

Geesje Duursma en Marc van Leent hebben een bezoek gebracht aan Klameare in het Friese Workum. Sinds enige tijd is dit cultureel centrum gehuisvest in het 'nieuwe stadhuis' dat is vrijgekomen als gevolg van de samenvoeging van verschillende gemeenten tot Sudwest Fryslan.

Nieuwe blog van Marc van Leent over "vastgoed as a service". Hij gebruikt liever de zonnige metafoor van campingbaas. De missink link in de vastgoedketen. Lees hier verder.

De Wijkonderneming heeft opdracht gekregen van de gemeente Deventer om het Huis van de Wijk in de Rivierenwijk van Deventer te evalueren. De aanpak van de Wijkonderneming is die van een 360 graden feed back.

De Sterrentuin is een multifunctionele accommodatie in Leiderdorp. Sinds de realisatie in 2009 is De Sterrentuin nooit lekker van de grond gekomen. Te weinig dynamiek, teveel bedrijfsverzamelgebouw. Bovendien draait De Sterrentuin met exploitatietekorten. Nu vindt de Gemeente Leiderdorp het tijd voor een doorstart.

Nieuw Welgelegen is een multifunctionele accommodatie in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Het is niet de eerste de beste. Het gebouw meet maar liefst 30.000 m2 en het is een echte eyecatcher. Sport en onderwijs vormen de hoofdmoot.


Op 1 maart van dit jaar is de Wijkonderneming van start gegaan. De Wijkonderneming is een team van experts dat wijkvoorzieningen beter laat ondernemen. Het team richt zich in het bijzonder op wijkvoorzieningen met een ontmoetingsfunctie.

Multifunctionele accommodatiesUit Kadaster-onderzoek blijkt dat er sinds 2000 circa 1.200 multifunctionele accommodaties (MFA’s) zijn gebouwd, waarvan zo’n 500 met een onderwijsfunctie. En met name rond die gebouwen zijn veel klachten.

 

RodeKersen is een initiatief van Bouwstenen voor Sociaal gericht op het reviewen van wijkvoorzieningen. De opzet is geïnspireerd door de evaluatiemethoden van Booking.com, Tripadvisor en anderen. RodeKersen wil eigentijds, simpel en doeltreffend zijn.

In opdracht van Heerhugowaard Sport hebben eind 2016 hebben experts van de Wijkonderneming onderzoek gedaan naar het functioneren van MFA de Horst in Heerhugowaard. Een vergelijkbaar onderzoek, waarvan een bezoekersenquete onderdeel uitmaakte, was ook al in 2014 gedaan.

Gemeentelijke rolUtrecht heeft een set indicatoren en methoden om te meten of buurthuizen bijdragen aan maatschappelijke doelen. Dat is beslist nog geen gemeengoed, maar wel een mooie basis voor doorontwikkeling. 

 

 

Boeken

Twee recente onderzoeken gaan in op vastgoed voor de buurt. De één toont mooie voorbeelden van wat corporaties (met weinig geld) kunnen. De ander betreft een onderzoek naar buurtinitiatieven in leegstaand vastgoed.

 

 

Is het verhuren van een dakvlak voor zonnepanelen aan een energiecoöperatie aanbestedingsplichtig? De gemeente Breda vroeg het de helpdesk Europa Decentraal. Hun antwoord is “nee”.

 

 

 

Glas Per 1 januari 2013 is een nieuwe Drank- en Horecawet ingevoerd. Deze nieuwe wet zal ook de nodige impact hebben op wijkcentra en wijkondernemingen.

 

 

 

Interieur binnenLaat het gebouw het gebouw en zet in op interieur. Voor Irene Müller, ontwerper en docent aan de kunstacademie, kan met weinig geld en een 'gesprek zonder woorden' veel worden bereikt.

 

 

 

geld3Als maatregel in de bezuiniging worden veel wijkcentra gesloten of met sluiting bedreigd. Zo ook in Breda. Daar werd op 22 september 2011 de nota Wijkcentra door de Raad aangenomen.

 

 

 

bas-van-slotenRecent was ik op een zaterdagavond met mijn kleinkind bij De Machinist in Rotterdam. Zij naar de kinderopvang en ik naar de bar. Ideaal. De Machinist krijgt van mij een 9+.

 

 

 

exploitatie-2Gastvrijheid kan worden gezien als middel om gedrag te beïnvloeden, zegt Bas van Stokkum. De auteur van "Wat een hufter" was in november 2010 te gast bij het MFA Lab. Lees hier het artikel naar aanleiding van deze bijeenkomst; over gastvrijhheid binnen de poorten van een MFA.